tirsdag den 24. marts 2015

Jerez de la Frontera – en by fuld af liv og stille charme

Jerez er en by, vist nok på størrelse med Århus, men ’centro storico’ er ikke større, end man sagtens kan gå rundt i det. På kryds og tværs - og er man ikke kendt i byen går man tit vild i det mylder af smågader med små og store pladser, som er overalt. Efter 6 uger i byen går vi næsten rundt, som havde vi aldrig lavet andet. En herlig fornemmelse.
Centralt i byen er der vidunderligt stort marked i en fin gammel markedshal med alt, hvad øjnene, hjertet og maven kan begære af fisk, gode kyllinger og godt kød, grønsager, frugt osv osv – sikke en kvalitet.
Byen har før været en rig by med en masse fine paladser og smukke store borgerhuse. I dag, som i de sidste mange år, har vin været – og er stadig - omdrejningspunkt for økonomien. Byen vrimler med bodegas (store lagerhaller) hvor sherryen ligger i tønder. Vi besøger bla bodegaen ’Fundador’, hvor tønderne rummer 400 liter og de største 1000 liter. Hallerne er meget imponerende.
Men krisen kradser voldsomt, og meget byggeri og istandsættelse er gået helt i stå. Skønhed og forfald følges ad – mange af husene og paladserne er nu tæt på at være ruiner.
Byen har bjergtaget os med den stille poesi og det pulserende folkeliv. Og ikke mindst flamencoen, som er en del af byens puls. Alle de mennesker vi har mødt i byen er enestående imødekommende og hjælpsomme. Her er godt at leve.









Ingen kommentarer:

Send en kommentar