tirsdag den 4. september 2012

Hercegovina og byen Mostar

Det er nu 4.gang vi er på Balkan – hvergang er vi meget optaget af den helt umulige og uforståelige historie Balkan er bærer af. Både det multikulturelle, det multireligiøse og det nationale.
Vi tager fra kysten i Kroatien ind over kæmpemæssige bjerge og storladne udsigter til Hercegovina for at se lidt af landet og besøge byen Mostar. Og her møder vi orienten – et forunderligt møde mellem øst og vest. Byen er meget charmerende og levende med mange modsætninger. Fex hører vi både kirkeklokker og indkaldelse til bøn fra minaretter. Her er basargader, gamle tyrkiske huse og moskeer fra den osmanniske periode. Og ikke mindst den berømte bro fra 1566, der blev bombet sammen med meget af den gamle by i 1993. Broen og mange gamle bygninger er nu genopbygget – men overalt er der skudhuller i husene og mange af husene står bare som skeletter.
Det gør dybt indtryk på os at være her, og vi kan have svært ved at forstå, hvordan folk kan leve videre sammen i byen her ikke engang 20 år efter krigen. Men som en af de unge sagde til mig :’Det er vi jo nødt til – vi har ingen fremtid, hvis vi holder fast i en bitterhed fra fortiden’.
Her er betagende smukt.
Vi bor på en pension i hjertet af den gamle by – camping har de ikke.
Kærlig hilsen Jørgen og Bodil

1 kommentar: